W związku z tym, że jest to mój pierwszy post pozdrawiam wszystkich forumowiczów i miłośników genealogii. Swoją "przygodę" z genealogią rozpocząłem w lipcu tego roku i już teraz mogę powiedzieć że słowo "przygoda" zupełnie nie oddaje ogromu pracy jaki należy włożyć w poszukiwanie swoich korzeni
.
Ale do rzeczy. Poszukując rodziców mojego prapradziadka w USC w Mikstacie znalazłem akt zgonu mego prapradziadka Piotra Brzezichy. Wynika z niego, że urodził się w Tarchałach parafia Odolanów (Adelnau) a jego rodzicami byli Marcin Brzezicha i Małgorzata Brzezicha (niestety w akcie zgonu nie ma nazwiska panieńskiego, natomiast tu widnieje Kasprzyk). Idąc tym tropem w bazie małżeństw "Poznań Projekt" znalazłem pasującą parę (wpis 42/1841), która mogła być rodzicami Piotra Brzezichy tyle, że nie zgadza się nazwisko Marcina gdyż brzmi Brzeziak. Jestem niemalże przekonany, że nazwisko Marcina to Brzezicha a potwierdzeniem tego może być małżeństwo Antoniego Brzezicka (znów pomyłka?) i Agnieszki Kubickiej - wpis 31/1883, gdzie rodzicami Antoniego są Marcin Brzezicha i Malgorzata Kasprzyk. Tu rodzi mi się wątpliwość czy mogę przyjąć, że Marcin to jednak Brzezicha a nie Brzeziak. Dodam jeszcze, że sam bardzo często spotkałem się z przekręceniem mojego nazwiska a w przypadku odczytywania starych dokumentów pomyłka jest bardzo możliwa.
Biorąc pod uwagę powyższe uprzejmie proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. A zupełnie przypadkiem, ktoś posiada informacje o rodzinie Brzezichów z Tarchał.
Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio edytowano 06 lis 2012, 16:27 przez
marobrze, łącznie edytowano 1 raz